Varhaiskasvatusopintoja kielikylpylinjalla – osa 3

Korkeakouluhaku on auki vielä muutaman päivän, joten ajoitan tämän kolmannen osan kielikylpyopinnoista tähän samaan hetkeen. Tämä on todennäköisesti viimeinen osa (ainakaan pitkään aikaan) näistä opinnoista kertovasta sarjasta, sillä olen kirjoittamassa kandiani ja valmistumassa kesän aikana. Sen jälkeen on aika suunnata takaisin työelämään koulutusta ja monia uusia opittuja asioita rikkaampana. Olen aikaisemmalta koulutukseltani lastenhoitaja, joten on tosi hauska jatkaa työtä lasten kanssa, mutta ihan uudesta näkökulmasta katsottuna. Täältä pääset lukemaa ensimmäisen ja toisen vuoden opinnoistani.

Varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyteen riittää kandidaatin tutkinto, jota olen nyt tekemässä. Kandini on ihan hyvässä vaiheessa, toki saisihan se jo olla pidemmälläkin. Opintorekisteristäni puuttuu enää muutama kurssi (ja tuo kandi) ja sitten olen suorittanut opintoni tältä erää. Opinnot ovat olleen avartavia, monipuolisia ja osa kursseista on ollut ihan helppojakin, varsinkin kun on aiempaa työkokemusta alalta ja omat lapset, mihin on pystynyt peilaamaan käsiteltyjä asioita. Vaivaa on kyllä saanut nähdä kurssien eteen, ei yliopistossa mikään tule ilmaiseksi.

Opiskelen tosiaan Vaasassa, Åbo Akademissa, varhaiskasvatusta kielikylpylinjalla. Ruotsin kieli on parantunut matkan varrella tosi paljon, vaikka se olikin aluksi tosi iso jännitysmomentti. Olen suomenkielinen, mutta olen ollut pitkään töissä ruotsin kielisessä päiväkodissa, joten minulla oli ihan hyvä pohja aloittaa opinnot ruotsiksi. Kandi tosin takkuaa juurikin kielen takia, en saa mielestäni kirjoitettua tarpeeksi sujuvaa tekstiä toisella kotimaisella. Onneksi kandiohjaajani on kannustava ja aina olen saanut apua. Kursseilla suurin osa palautustöistä arvioidaan sisällön perusteella, eikä kielioppi edellä, joten olen pärjännyt siinä suhteessa tosi hyvin. Suosittelen hakemaan tälle linjalle, vaikka kokisikin, ettei se ruotsi nyt niin vahva ole. Sitä oppii kuunnellessa ja kirjoittaessa. Hakijoita meidän linjalle ei ole ollut liikaa, joten kannustan hakemaan tälle opintolinjalle.

Meillä on tänä vuonna ollut paljon kandin kirjoittamiseen liittyviä kursseja, kuten tutkimusmenetelmiä ja muuta, sekä esikouluun liittyviä kursseja. Mukaan mahtuu minulla myös vapaavalintaisia kursseja, kuten käsityön peruskurssi ja ulkopedagogiikan kurssi, joista olen innoissani, sillä nämä liippaavat läheltä omia kiinnostuksen kohteitani. Koulutus on muutenkin monipuolinen, käymme läpi mm. kestävää kehitystä, musiikkia, liikuntaa, matematiikkaa, erityispedagogiikkaa, monilukutaitoa ja kaikkea mahdollista, mitä päiväkodeissa ja esikouluissa voi tarvita. Käytännön kokemusta saa monista työharjoitteluista ja se onkin arvokasta kokemusta työelämään hakeutuessa. Se hetki on minulla nyt edessä ja ehkäpä se on nyt se tarvittava porkkana, että saisin tuon kandin tehtyä. Huomenna taas kandiohjaajan kanssa treffit, joten ehkä täytynee jatkaa sen parissa.

Jos tulee kysymyksiä, vastailen erittäin mielelläni, sillä meitä varhaiskasvatukseen suuntautuvia opiskelijoita tarvittaisiin kyllä lisää. Jos saisin valita uudestaan, lähtisinkö tälle tielle, tekisin sen mieluusti uudestaan. On hieman haikeaa, kun opinnot ovat loppusuoralla. Voin toki aina lukea maisteriksi, jos siltä alkaa tuntumaan. 🙂

Share: