Uuden satokauden suunnitelmia

Huh, ompas ollut aikamoista hoppua nämä viimeiset kuukaudet. Aika on rientänyt ja olen mm. Instagramissa nähnyt jo kaikenlaisia suunnitelmia tulevaan satokauteen ja moni onkin laittanut kuvia viimekesäisistä viljelyksistä. Avasin blogisivut ensimmäistä kertaa syyskuun jälkeen, sillä vihdoin tekee mieleni kirjoittaa! Olen viimeksi kuluvina kuukausina kirjoittanut niin paljon koneella kouluhommia, etten ole yksinkertaisesti jaksanut kirjoittaa mitään muuta, vaikka tämä olisikin juuri se, mikä auttaisi luovuuden heräämään. Saan kirjoittaa itseäni kiinnostavista aiheista, omakohtaista kokemuksista ilman minkäänsortin lähdeviittauksia ja laittaa paljon kuvia mukaan. Sivujen avaamisen myötä mieleen tuli monta muutakin aihetta, mistä haluan blogiin päivittää, mutta otetaan nyt ensiksi nämä puutarhasuunnitelmat, jotka alkavat olla ajankohtaisia pikkuhiljaa!

Taimien esikasvatuksen aika alkaa olla käsillä

Asumme rintamamiestalossa ja meillä on ihan hyvänkokoinen tontti, jonne mahtuu paljon kaikkea. Olemme asuneet tässä kodissa nyt kahdeksan vuotta ja pikkuhiljaa piha on muotoutunut meidän tarpeita vastaavaksi. Viime keväänä sain äitienpäivälahjaksi näkösuojan, johon tuli muutama istutuslaatikko ja muokkasimme lavakaulusviljelyaluetta viihtyisämmäksi. Näkösuojan taakse asettui kivasti lämpökompostori, joka on ollut meillä käytössä talven yli. Tänä vuonna hyötykasvialue ei tule laajenemaan, mutta aion tänä vuonna kaivaa tilaa pienelle kukkaniitylle, joka houkuttelisi pölyttäjiä ja sitä kautta hyötyisimme niistä itsekin enemmän. Esikoinen teki riemukseni esikoulussa hyönteishotellin, jonka kiinnitimme lavaviljelmän lähelle. Kasvimaa on tallin takana, joten pikku niittyalue tulisi sen läheisyyteen.

Kotipihan lavakaulusviljelmä

Viime vuonna viljelimme onnistuneesti perunaa, porkkanaa ja punajuuria kasvimaalla. Viinirypäle tuotti ensimmäistä kertaa siirron jälkeen jopa ihan maukkaita rypäleitä, samoin pensasmustikat tuottivat pienen sadon. Niitä täytyy hankkia vielä yksi pensas, koska luin jälkeenpäin, että kolme tai useampi olisi sadon kannalta hyvä määrä pensaita. Viljelylaatikoissa ja muissa pienemmissä ruukuissa meillä oli kesäkurpitsaa, mustakaalta, sipuleita, salaattia, tomaattia, papuja, yrttejä, pinaattia ja kukkia. Kesäkurpitsa ei pääse tänä vuonna listalle, sillä sitä tulee aina niin paljon, että sitä saisi syödä vielä marraskuussa.. Sipulit eivät onnistuneet laatikossa, ne täytyy istuttaa tänä vuonna kasvimaalle. Pavut, lehtikaali, salaatit ja yrtit ovat aina vljelylistalla. Tomaatit onnistuivat hyvin, kerrankin ihan siemenestä asti! Lasten laatikkoon he saivat itse päättää, mitä siihen tulee ja he halusivat istuttaa herneitä. Niitä saatiinkin napsia pitkin kesää ja hyviä olivat. Herneitä aiomme todennäköisesti istuttaa myös tänä vuonna.

Kasvimaalla kasvoi porkkanaa, perunaa ja punajuurta

Kukkia aion ehdottomasti istuttaa lisää tänä keväänä. Kehäkukat olivat viime vuonna suojaamassa kasveja ötököiltä, niitä aion istuttaa tänäkin vuonna myös sen takia, koska ne toivat ihanaa tunnelmaa viljelysalueelle. Olen miettinyt myös hunajakukan istuttamista ja laventeli voisi olla uusi kokeilu, sillä sekin kukkii kauniisti. Viimevuotisista krasseista otin siemenet talteen ja istutan ne uudelleen ruukkuihin kasvamaan. Pitäisi opetella ottamaan muistakin kasveista siemeniä talteen..!

Syksyllä kasvimaan pois siivousta

Esikasvatus aika on ihan kohta käsillä ja meidän keittiö täyttyy taas pikkuruisista kasvivauvoista. Viime vuonna melkein kaikki esikasvatukset lähti hyvin ja tuottivat ihanan sadon, toivottavasti sama käy myös tänä vuonna. Sormet syyhyävät jo multahommiin, täytynee lievittää innostusta vaihtamalla viherkasvien mullat.

Share: