Meillä on aina tehty käsitöitä. Äiti on käsitöiden opettaja ja tekee paljon niin puutöitä kun ompelukin. Paappa on puutöiden opettaja ja taitava käsistään, mummo on aina kutonut meille paitoja ja sukkia. Mummu taas virkkasi meille pehmoeläimiä, kun olimme pieniä, joten voisi sanoa että minullekin on käsityöt tullut verenperintönä. Sen verran tiedän vanhempieni isovanhemmista, että hekin olivat taitavia tekijöitä, joten tiedän, mistä inspiraatiota ammennan. Mummun asuntoa tyhjättiin muutama vuosi sitten ja minä sain sitten tarkistaa mummun käsityökorin. Siellä oli lankakerien ja puikkojen lisäksi muutamat aloitetut villasukat ja yksi aloitettu villapaita, joka oli lähes viimeistelyä vaille valmis.

Sukkien alut purin ja otin langat talteen, mutta villapaidan kanssa oli nähty jo niin suuri vaiva, että halusin saattaa sen loppuun. Paita on kokoa 130 tai 140, joten se on aloitettu 40-50 vuotta sitten. Esikoiseni on nyt lähes 130 senttinen, joten oli aika kaivaa villapaidan kappaleet esille säilöstä ja kutoa se valmiiksi, jotta se tulisi käyttöön. Onnekseni paidan ohjekin oli tallella, joten minun ei tarvinnut pähkäillä, miltä paita kuuluisi näyttää valmiina. Paidasta oli valmiina alaosa ja hihat, joten minun tehtävänä oli vain yhdistää kaikki palat toisiinsa ja kutoa paidalle kaulus. En ollut koskaan tehnyt paitaa näin, joten oli hauska kokeilla hihojen ompelua paitaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paita kulkee meillä nimellä jääkiekkopaita, koska ohjeessa oleva lapsi pelaa jääkiekkoa ja paidan hihassa komeilee pelinumero. Olisin mieluusti jättänyt pelinumeron laittamatta, koska silmukoinnin tekniikka ei ole minulla oikein hallussa.. Esikoiseni halusi kuitenkin kovasti kahdeksikon hihaan, joten parhaani tein, jotta siihen tulisi jonkunlainen numero. En ole työn jälkeen kauhean tyytyväinen, mutta esikoisen ilmeen jälkeen päättelin sen kelpaavan.

Lankana työssä on Rondon Timantti-lankaa, ohjeen mukaan se on konepestävää puhdasta uutta villaa. Paita oli ollut monta kymmentä vuotta suljetussa pussissa, joten se täytyikin pestä koneessa. Paidassa on vielä pieni haju, joten taidan liottaa sitä vielä etikkavedessä tai viedä pihalle pakkaseen, kun talvikin kerran on saapunut. Esikoinen sanoi aikovansa luistella tuo paita päällä ja sitä vartenhan se on joskus aloitettukin niin menköön minun puolestani, kunhan laittaa jonkun takin vielä paidan alle. Onneksi saatoin loppuun tämän mummun aloittaman projektin, tästä tuli tosi hyvä mieli niin minulle, kun esikoiselle, joka muistelee vanhaa mummuaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Share: