Neulotut kurpitsat jämälangoista

Sunnittelimme lasten kanssa meidän tulevaa kurpitsajuhlaa ja etsimme askartelu-ideoita Pinterestistä. Järjestimme viime vuonnakin naapureiden kesken pienet pihajuhlat ja päätimme tehdä niin tänäkin vuonna. Siitä voisin kirjoitella lisää myöhemmin, kun juhlat ovat ohitse, mutta mennään nyt niihin kurpitsoihin. Pinterestissä tuli sitten vastaan virkattuja kurpitsoita ja muita itsetehtyjä versioita ja siitä sitten rupesin seurailemaan kuvia ja lopulta löysin neulotun ohjeen. Sitä suurpiirteisesti seuraten tein omat versioni näistä kestokurpitsoista. Mikä sopisikaan paremmin meidän kotiin kun lettlopin jämistä neulotut kurpitsat!

Minulla on tosiaan aikamoinen määrä erilaisia jämäkeriä lettlopia, joita olen ajatellut ruveta neulomaan pois. Haaveissa on myös jämälankapaita, mutta nämä pätkät olivat sellaisia, että niistä ei tulisi paitaan ollenkaan omaa raitaa. Kurpitsat voi neuloa minkälaisesta langasta vain, ohuemman langan laittaisin ehkä kaksinkertaiseksi, niin tulee tiiviimpää ja vähemmällä vaivalla isompaa. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Loin 4,5 mm puikoille 50 silmukkaa ja jätin perään pitkän hännän jolla voisin lopuksi kiristää pohjan umpeen. Neuloin noin 25 kerrosta pyörönä (voit käyttää myös sukkapuikkoja jos looppaus ei ole tuttu tekniikka) 4 oikein 1 nurin joustinta, jonka jälkeen vedin pitkän langan kaikkien silmukoiden läpi. Myös yläpuoli kiristetään umpeen. Tässä kannattaa olla varovainen, ettei lanka katkea. Ennen kiristämistä kurpitsa täytetään, minä käytin vanua, mutta toimii varmasti myös jämälanganpätkillä (jos niitä on säästänyt) tai vaikkapa jämäkankailla. Jätin tämän päättely-langanpään pitkäksi, että pystyin muotoilla pallosta kurpitsan muotoisen. Käytin isosilmäistä neulaa ja pujotin langan aina yläkautta pohjasta läpi ja asetin sen nurjien silmukoiden kohdalle ja kiristin kun pujotin langan uudelleen ylhäältä alas pohjan läpi. Tässäkin täytyy muistaa varovaisuus jos käyttää helposti katkeavaa lankaa. Lopuksi päättelin langan ja suuaukon umpeen ja virkkasin kurpitsalle kannan.

Poimin suuaukolta yhden silmukan, johon loin 8 ketjusilmukkaa. Virkkasin ketjusilmukoihin kiinteitä silmukoita aloittaen kolmannesta ketjusilmukasta koukusta alaspäin laskettuna aina kurpitsaan asti. Viimeisen kiinteän silmukan tein kurpitsaan, jotta siitä tuli tukevan näköinen. Sitten vain langanpäät piiloon ja uutta kurpitsaa neulomaan. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainiota kurpitsajuhlaa sitä juhliville!

Share: