Äitienpäiväretkellä Maxmossa – Herrgårdsleden

Tänä vuonna vietimme äitienpäivää vain ihan omalla pienellä perheellä ja toiveenani oli (yllättäen) retki hyvillä eväillä. Sunnuntainen sadekeli aiheutti pieniä muutoksia reitille. Tarkoituksena oli lähteä saaristoon, meren läheisyyteen, mutta tällä kertaa täytyi valita paikka taukopaikan mukaan. Sadekelillä retkeillessä on mukava välillä vähän kuivatella ja syödä eväitä katoksen alla. Tähän kävisi tietysti laavukin, mutta silloin ruuan valmistus nuotiolla ei olisi niin mukavaa. Pikaisen etsinnän tuloksena löytyi kaksi vaihtoehtoa, Berglund luontopolku tai Herrgårdsleden Maksamaalla. Bergö on ihana retkikohteena, mutta sinne olemme ajatelleet suunnata kesällä, kun siellä on ihanat uintimahdollisuudet. Retkikohteeksi valikoitui siis Herrgårdsleden.

Herrgårdsleden Maksamaalla

Herrgårdsleden on aika uusi reitti, avattu vuonna 2018 ja reitti lähtee Maksamaan Tottesundin kartanon pihasta (Tottesund 529). Reitillä on hyvät opasteet ja monia luontotauluja, joiden avulla voi opetella erilaisia puu- ja kasvilajeja. Reitti on 3,6 km pitkä ja vähän puolenvälin jälkeen Bytesholmenin niemen kärjessä on taukopaikka, missä on kota ja sen ulkopuolella nuotiorinki. Jos olisi ollut kaunis ilma, olisimme varmasti nauttineet eväämme ulkona, mutta onneksi oli katto pään päällä! Taukopaikalla on myös huussi. Reitin varrella oli muitakin taukopaikkoja, olisiko ollut ainakin kolmessa eri paikassa katettu pöytä ja penkit.

Herrgårdsleden
Bytesholmin taukopaikka

Lasten suurin ilo oli etsiä reitiltä linnunpönttöjä, jotka oli toinen toistaan hauskempia. Hauskin meidän mielestä oli vanhasta monosta tehty pönttö! Puolet matkasta oli todella helppokulkuista, leveää polkua ja puolet sitten perinteistä polkua, mutta ei sekään ollut vaikeakulkuinen. Isompi jaksoi taas mainiosti kulkea koko reitin, hetken väsymys unohtui aina uuden pöntön tullessa näkyviin.

Reitillä oli hauska etsiä erilaisia linnunpönttöjä

Sadekelillä retkeily on minun mielestäni ihanaa (kunhan eväshetken aikana pysyy kuivana). Meillä on hyvät kuorivaatteet, joiden alla usein merinovillakerrasto, joka hengittää kuorivaatteiden alla. Villakerraston päällä taisi kaikilla olla tekemäni islantilaiset villapaidat, jotka pitävät lämpimänä, vaikka olisivatkin märkiä. Omani valmistui juuri sopivasti äitienpäiväksi! Pienin retkeilijä oli rinkan kyydissä suojassa sateelta. Vaihtovaatetta on aina jonkin verran mukana, jos joku paikka kastuu liiaksi. Itselleni en ollut tajunnut ottaa toisia hanskoja, koska harvemmin ne kastuvat läpimäriksi, mutta tällä reissulla niitä olisi totisesti tarvittu.. Ilma oli ihanan raikas ja metsässä oli taas ihana olla. Aina kannattaa lähteä retkelle, jos vaan on mahdollista.

Riddari valmistui sopivasti äitienpäiväksi
Share: