Islantilainen villatakki
Olen kutonut jo aikamoisen määrän islantilaisia villapaitoja lähinnä ystäville ja sukulaisille ja tänä vuonna oli vanhempieni vuoro saada omansa. Isäni halusi paitansa lettlopista eikä mallilla ollut kuulemma niin väliä, joten tein hänelle Riddarin. Äiti toivoi villapaidan sijaan villatakkia ja pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa steekkausta, eli neuleen auki leikkaamista.

Äiti valitsi malliksi Jennifer Steingrassin suunnitteleman Fern and Feather niminen villapaidan, joka on alunperin suunniteltu toiselle langalle, mutta kävi erinomaisesti myös lettlopille ilman muutoksia silmukkamääriin tai puikkokokoon (ainakin minun käsialallani!). Ohje on maksullinen ja se löytyy Ravelrystä. Instagramissa hänen neuleet löytyy nimellä @knit.love.wool. Hänellä on tosi monta ihanaa neuletta ja tämä Fern and Feather on tosi kaunis malli ja sitä oli ihana tehdä.

Tässä työssä oli minulle uutta myös se, että se neulotaan ylhäältä alas! Aiemmin neulomani villapaidat on aloitettu alhaalta ja sitten yhdistetty hihat mukaan ja neulottu kaarroke lopuksi. Tämäkin paita neulotaan saumattomasti, ensin kaarroke, sitten erotellaan hihan silmukat ja neulotaan alaosa. Ainakin tässä Steingrassin neuleessa oli tosi monta eri mittaa, millä sai neuleesta juuri saajalleen sopivan neuleen. Kokoja oli laajasti ja mittaamalla ja soveltamalla saa hyvin istuvan villapaidan. Tässä mallissa oli vyötärökavennukset ja lantion kohdalla lisäiltiin silmukoita. Tein neuleesta hieman ohjetta pidemmän ja neuleesta tuli äidilleni tosi hyvä.
En ollut aiemmin tehnyt villatakkia edes sillä perinteisellä menetelmällä, mutta tätä olin halunnut kokeilla jo pidempään, koska olin neulontaryhmissä törmännyt jo moneen steekattuun neuleeseen. Olin jo etukäteen laittanut muistiin, miten tällainen takki neulotaan, enkä sitten sen kummemmin etsinyt ohjeita tähän.. Kudoin yläosan joustinneuleen edestakaisin ja kun yhdistin pyöräksi, loin neljä uutta silmukkaa keskelle etuosaa, jotka neuloin aina nurjalla. Kirjoneulekohdissa neuloin joka toisen silmukan päävärillä ja joka toisen tehostevärillä. Jälkiviisaana olisi ehkä ollut parempi luoda viisi uutta silmukkaa, että olisi ollut helpompi leikata siitä keskikohdasta. Tai jos olisin halunnut vahvistaa neuleen virkkaamalla, olisi kannattanut neuloa keskikohdankin silmukat oikein. Ehkä ensikerralla.. Ennen resoria päätin nurjat silmukat ja kudoin resorin edestakaisin.

Kun neule oli valmis, oli nappilistan vuoro. Poimin silmukat viimeisestä oikein neulotusta rivistä. En poiminut jokaista silmukkaa ettei nappilista rupeisi kupruilemaan. Kokeilemalla sain oikean määrän ja toistin saman toiselle puolelle. Äiti oli antanut minulle 7 nappia vanhasta villatakistaan ja 1 Itävallan reissulta löytämänsä napin, jotka halusin kaikki laittaa työhön. Mittailin työhön 8 napin kohtaa, enkä millään meinannut saada välejä täsmäämään. Viimeisestä välistä tuli vähän lyhyempi, mutta ainakin yläosa pysyy hyvin kiinni.. Nappilistaan neuloin 1 o 1 nurin, samalla lailla kun muutkin resorit ja nappilistan korkeudeksi tuli 8 kierrosta.


Kun nappilistat oli valmiit, kastelin neuleen ja annoin kuivua. Halusin paidan oikeisiin mittoihin ennen kun leikkaisin sen auki. Neuleen ei ilmeisesti pitäisi purkautua sivusuuntaan, mutta kyllä se leikkaaminen pikkusen hirvitti. Ennen leikkaamista ompelin kaksi siksakkia-ommelta nurjien silmukoiden päälle ja saksin villapaidan auki. Se oli kyllä mainio hetki! Olin hirveän tyytyväinen tähän tyyliin ja siihen että oikeasti onnistuin! Aukileikattu sauma oli kyllä hieman ruma ja halusin sen piiloon. Kesällä Lapissa ollessamme ostin paikallisesta putiikista hieman nauhaa, jonka ompelin käsin sauman päälle. Se toi kivan lisäyksen villatakkiin. Annoin paidan äidilleni tällä viikolla ja hän tykkäsi paidasta kovasti. Ihanaa, että molemmilla vanhemmillani on nyt minun tekemäni paidat.



Haluan hirveästi tehdä itsellekin lettlopista villatakin, tuntuu vaan ettei millään olisi omille neuleille aikaa, ainakaan näin joulun alla. 😀 Ensi vuoden aikana voisin yrittää kutoa itsellenikin villatakin. Sanoinkohan näin jo viime vuonna.. Rauhallista loppuvuotta!
Moi! Upea neule! Olen aika aloittelija näissä hommissa, ja kysyisinkin sinulta neuvoa. Onko steekkauksessa tosiaan niin että riittää että neuloo nappilistan kohdan esim. nyt niillä nurjilla silmukoilla, siksakkaa koneella ja sitten oikeasti vain leikkaa sen auki? Eikö ihan todella muuta tarvitse tehdä sen varmistamiseksi, että neule ei lähtisi purkaantumaan? Ja entä jos tekisit esim. riddarin neuletakkina, vähentäisitkö varsinaisen neuleen silmukoista sen verran kuin nappilistasta tulee ”ekstraa” (eli periaatteessa se kahdeksan kerroksen levyinen osa), jotta koko ei muuttuisi, vai onko se tarpeen? Neuloisitko muutoinn riddarin ihan täsmälleen ohjeen mukaan, mukaanlukien ne reunojen rullautuvat osat?
Kiitos ihan hirveästi jos ehdit ja viitsit vastata!
Moikka. Kiitos 🙂 Kyllä se tosiaan riittää, vaikka sitä on vaikea uskoa! 🙂 neule harvoin purkautuu siihen suuntaan ja muutama kierros siksakkia estää tämän mahdollisuuden. Jos haluaisin riddarista takin, saattaisin vähentää siitä ehkä juurikin sen mallikerran verran edestä, koska niitä silmukoita tulee siihen kuitenkin muutama lisää. Tosin riippuu vähän siitä, että onko tekemässä tiukkaa vai löysää ja onko juuri kokojen välissä. Muuten riddarin voi tehdä myös sillä rullautuvalla reunalla, omaani en tosin niitä laittanut, koska pidän enemmän mallista ilman. Muista vaan neuloa joustinneuleet tasona kummassakin reunassa. 🙂
Mitä värejä olet käyttänyt villatakissa? Tosi kivat värit. 🙂
Hei! Käytin värejä 0054 ja 0057/0058. Paita ei ole minulla niin en pääse tarkistamaan kuviovärin tummuutta. 🙂
Onpa kaunis neule! Latasin tuon ohjeen ja mietityttää tuo koko, minkä kokoisen itse teit ja mitä kokoa neuleen saaja yleensä käyttää? Entä minkä kokoisia puikkoja käytit?
Kiitos. 🙂 en muista yhtään mitä kokoa tein! Saaja käyttää yleensä s-m kokoisia vaatteita, joten luultavasti jotain sen suuntaista. Puikot oli 4,5 ja resorissa 3,5 🙂