Talvi tuli ja oli aika kaivella esiin talvivarusteet lapsille ja aikuisille. Minun äiti teki minulle lapaset kaksinkertaisesta 7 veljestä-langasta silloin, kun asuin vielä kotona ja ne ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Kaksinkertaisesta langasta neulottuna ne ovat tiiviimmät kuin yksinkertaiset villalapaset ja pitävät myös jonkun verran vettä. Nämä punaiset lapaset ovat minulla melkein aina ulkoillessa, paukkupakkasilla saatan laittaa vielä sormikkaat alle niin johan tarkenee.

Isoveljen lapaset hukkuivat kauppareissulla viime talvena, joten oli aika neuloa hänelle uudet. Koska tämä lanka on ollut kestävää ja hyvin lämpimäksi todettua, päätin tehdä samanlaiset lapaset hänelle, toki pienellä erolla. Näistä lapasista tulisi hänelle enemmän kuin mieluisat, koska ovat saaneet inspiraation hänen lempihahmostaan Salama McQueenista. Jos hän saa valita, minkä elokuvan katsomme, se on aina ”SamalaQueen”. Voidaan puhua jonkinlaisesta kestosuosikista, koska olemme katsoneet Autot 1 & 3 niin monesti, että osaamme ne ulkoa. Meillä pidetään elokuvailta ehkä kerran kuussa..

Ohjeeseen nappasin osviittaa Novitan sivuilta, ajattelin että langan paksuus vastaisi noin Isoveli-langan paksuutta. Mallitilkkua en ruvennut tekemään, annoin mennä vaan. Lankana siis 7 veljestä ja tein 4,5 puikoilla ja tuon ohjeessa olevan 110 koon mukaan, koska isoveli on juurikin tämän mittainen. Varressa on 28 silmukkaa ja tein 13 kerrosta 1 o 1 n resoria. Tein ohjeen mukaisen peukalokiilan. En halunnut mittailla isoveljen kättä etukäteen, koska en halunnut yllätyksen menevän pilalle, mutta tästä syystä joudun nyt jatkamaan peukaloa hieman pidemmäksi.

Kiilan jälkeen tein 8 krs sileää, kunnes oli aika tehdä herra McQueenin naama. En viitsinyt tähän työhön opetella intarsia-neuletta, koska olin laiska ja halusin nämä heti valmiiksi. Jälkiviisaana olisi ehkä kannattanut, kärjestä ei olisi tullut niin paksu.. Neuloin lapasten päälliosan valkoisella ja alaosan punaisella ja kuljetin aina toista lankaa mukana sitoen langanjuoksut kolmen silmukan välein. Vaihtelin myös sitomiskohtaa, ettei sitomiskohta näkyisi läpi toiselle puolelle. Kärjestä tuli tosiaan aika paksu, mutta ainakin se on lämmin! En tehnyt kärjestä kokonaan valkoista, koska 4-vuotias ja valkoiset lapaset ei ole ehkä paras yhdistelmä.. Kärkiin tein leveän nauhakavennuksen.

Rajasin Salaman ”silmät” tikkipistoilla ja silmiksi päädyin lopulta leikkaamaan huopakankaasta pienet palat mustaa ja tummansinistä. Liimasin silmät lapasiin kiinni, mutta varmistin pysyvyyden vielä ompelemalla silmiin pienen valkoisen ”pisteen”, mikä hahmolla on muutenkin. Kokeilin silmiksi kaikenlaista, aluksi kokeilin virkata, mutta en saanut virkkaamalla tarpeeksi pientä ympyrää. Kirjonnasta tutulla solmupistolla silmistä tuli liian pienet ja silmukoita jäljentämällä Salama näytti nukkuvalta.. Huopa oli siis hyvä ratkaisu tähän hätään ja onneksi sitäkin löytyi kotoa.

Kokeilin työssä myös ensimmäistä kertaa silmukoiden jäljentämistä. Silmukoin kämmenselkään salaman keltaisella langalla ja lopputuloksesta tuli yllättävän hyvä! Täytyy kokeilla toistekin tätä tekniikkaa, koska helpolla sai kuvion ilman kirjoneuletta.

Annoin lapaset isoveljelle maanantaina ennen kerhoon lähtöä ja hän tykästyi niihin ihan hurjasti. Aluksi olin ajatellut antaa nämä joululahjaksi, mutta halusinkin piristää näitä takkuisia kerhoaamuja jollain pienellä (tarpeellisella) lahjalla ja ainakin siinä onnistuin. Oli niin aurinkoinen naamataulu pienellä pojalla, kun lähdettiin nämä kädessä kohti kerhoa.

Share: