Puutarhakärpänen on ilmeisesti puraissut minua, koska olen viettänyt aikaa kukkien ja rikkaruohojen parissa tänä kesänä enemmän kuin aikaisempana neljänä vuonna yhteensä! Tykkään hirveästi kitkeä rikkaruohoja kukkapenkeistä (?) ja nautin kukkien väriloistosta. Terassikin on paljon viihtyisämpi, kun sen läheisyydessä on kukkia. Terassin seinustalla on paikat lyhdyille, mutta ne näyttivät hieman tyhjiltä ilman mitään, joten halusin hankkia niihin jotkut kivat amppelit. Muovisia amppeleita en halunnut ostaa, enkä kaivannut seinustalle kauhean isoja. Kun näin Instagramissa kuvan virkatusta amppelista, se oli niin sanotusti menoa.. Olen pohtinut käyttöä varastossani majaileville ontelokude-kerien jämille ja tähän tarkoitukseenhan ne sopii paremmin kuin hyvin! Kun inspiraatio iskee, kaikki muut työn alla olevat käsityöt jäävät hetkeksi taka-alalle.

Käytin kaapista löytynyttä kudetta amppelin tekoon.

Virkkasin muutamia vuosia sitten maton Esteri-ontelokuteesta ja minulla oli sitä harmaana jäljellä jonkun verran. Halusin aika pienet amppelit ja minulla oli kaapissa sopivan kokoiset ruukut, eikä niiden päällystämiseen kauheasti kudetta mennyt. Näin Instagramisaa hirveästi hienoja amppeleita, mutta tällä kertaa halusin mahdollisimman yksinkertaista, joten virkkasin omani pelkkiä kiinteitä silmukoita käyttäen.

Helppo ja yksinkertainen amppeli Esteri-ontelokuteesta

Ohje:

Käytin ontelokuteen kanssa nr 10 koukkua, jotta pinnasta ei tulisi liian tiivis makuuni, mutta mikä tahansa isompi koukku käy. Työn voi tehdä myös spiraalina, mutta minun on helpompi pysyä laskuissa, jos teen kierros kierrokselta. Jokainen kierros päätetään aina piilosilmukalla (ps) ja seuraava kierros aloitetaan 1 ketjusilmukalla (kjs)

Alku: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne pyöröksi piilosilmukalla

  1. kierros: Virkkaa ketjusilmukka ja sitten virkkaa lenkkiin 6 kiinteää silmukkaa ja yhdistä piilosilmukalla
  2. krs: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sen jälkeen jokaiseen ks (kiinteä silmukka) 2 ks. 12 ks. Päätä ps.
  3. krs: Virkkaa 1 kjs, sitten 1 ks ja seuraavaan 2 ks, yhteensä 18 ks.
  4. krs: Virkkaa 1 kjs, sitten 2 ks ja kolmanteen 2 ks, yhteensä 24 ks. Tässä vaiheessa pohja peitti jo oman ruukkuni, eli amppelilla oli tarpeeksi leveyttä. Jos sinulla on isompi ruukku, jatka lisäyksiä tasaisesti, kunnes ruukku peittyy.
  5. krs: jatka 24 ks (tai suuremmalla määrällä, jos pohja on isompi) tekemättä lisäyksiä, päätä piilosilmukalla, tai halutessasi jatka spiraalina, ettei kierroksen vaihtumiskohta näy. Jos en olisi ollut niin innokas virkkaaja, olisin itse tehnyt näin.
  6. Kun olet saanut virkattua työ haluttuun korkeuteen, katkaise lanka ja vedä lanka silmukan läpi. Katkaise lanka niin, että voit käyttää lankaa yhtenä amppelin ripustusnaruna.
  7. Ota uusi alku kerästä ja virkkaa se kiinteällä silmukalla 8 ks päähän edellisestä narusta. Katkaise kude samalta kohtaa, kuin edellienkin. Päättele kude hyvin.
  8. Ota vielä yksi uusi alku kuteesta ja kiinnitä sekin taas 8 silmukan päähän edellisestä.
  9. Tee hevosenhäntäsolmu halutulle korkeudelle ja tee toinen hieman sitä ylemmäs niin saat ripustuslenkin. Minun amppeli tuli sellaiselle paikalle, että jouduin sitomaan amppelin kiinni telineeseen, joten käytin vanhaa kunnon merimiessolmua.
  10. Ontelokude purkautuu helposti, joten polta kuteen päät. Kun olet polttanut päät ja kude on vielä kuuma, painele kuteen pää kiinni, tulee siistimpi.
Lopuksi kannattaa polttaa kuteen päät, niin ne eivät purkaannu
Virkatut amppelit terassin seinustalla. Amppelit roikkuvat Ikean hyllynkanmattimissa, jotka öljysin terassiöljyllä.

Meidän terassin seinusta on todella kuuma, joten ostin amppeleihin Petuniat. Niitä on meillä tänä vuonna muuallakin ruukuissa, joten ne sopii kivasti meidän kesäpihaan. Kätköistä löytyy vielä lisää kudetta, joten taidan tehdä muutaman lisää vielä sisälle. Hauskoja virkkaushetkiä. <3

Share: