Olen pelannut lentopalloa suurimman osan elämästäni ja sen jäätyä lasten myötä taka-alalle, olen kaipaillut uutta harrastusta tai menoa, missä voisin käydä säännöllisesti. Lenkkeilen ja teen käsitöitä, mutta ne ei ole sellaisia, mihin tulisi mentyä tiettynä päivänä ja tiettyyn aikaan. Sellaista, mihin olisi aina helppo mennä. Mietiskelin kauan joogan aloittamista, mutta kynnys oli jotenkin liian iso. En ole kauhen notkea ja uudet asiat jännittää minua ihan hirveästi. Varsinkin, jos sinne uuteen asiaan pitää mennä yksin, ilman ketään tuttua. Törmäsin Instagramin ihmeellisessä maailmassa YouTube kanavaan nimeltä Yoga with Adriane ja joogailinkin näiden videoiden avulla kotioloissa. Adrianen videot on todella hyviä, joten jos haluaa kotosalla tehdä treenin, kannattaa katsoa hänen kanavansa. Edelleenkään se ei ollut sitä, mitä kaipasin.

Wasa Yoga Center on ihanassa ympäristössä meren rannassa

Ennen vuoden vaihdetta huomasin Wasa Yoga Centerin facebook-sivuilla ilmoituksen Astangan alkeiskurssista. Ilmottauduin samantien ja onneksi mahduin mukaan! Olin niin täpinässä siitä, että jes, tällainen järjestetään ja se alkaa jo viikon päästä, että en muistanut siinä vaiheessa jännittää yksin menemistä. Jännitys tuli sitten myöhemmin, mutta menin kuitenkin! Astangajoogan alkeiskurssi kesti 10 kertaa, jonka aikana kävimme ohjatusti läpi ensimmäisen sarjan seisomaliikkeet, loppuliikkeet, päälläseisontaa, sekä siltaharjoituksen. En ollut kauheesti perehtynyt Astangan liikkeisiin, joten en tiennyt mitä odottaa. Kun kuulin päälläseisonnasta ja siltaharjoituksesta, olin varma, että ne koituu niin sanotusti kohtalokseni. Selkävaivojeni takia en olisi ikinä uskonut pääseväni siltaan, ja päälläseisonta nyt muuten vaan kuulosti mahdottomalta, mutta niin vaan sitä seistiin (kurssin lopulla) päällä!

Ensimmäinen silta yli 15 vuoteen!
Astangan alkeiskurssilla harjoiteltiin myös pällä seisontaa

Oikeasti ei joogan aloittamiseen tarvita mitään kurssia, mutta täällä ainakin oppi oikean hengitystekniikan ja kun liikkeet käytiin vähän kerralla läpi, kerkesi ohjaajalta kysyä, jos joku mietitytti. Joka tunti tuli joku uusi liike mukaan, joten tahti oli tosi hyvä ja jokaisella kerralla menimme myös alun aurinkotervehdykset ohjatusti läpi. Tykkäsin ihan hirveästi näistä tunneista ja aionkin jatkaa ihan tavallisilla ohjatuilla tunneilla. Omassa kehossa kerkesi 10 viikon aikana tapahtua hurjasti jumien aukeamista ihan pienillä jutuilla. Mahtavaa joogatunneilla oli se, että omaa kehoa piti kuunnella, eikä saanut puskea eteenpäin. Ei saanut hampaat irvessä työntää vielä syvemmälle, vaan omalle keholle täytyy antaa aikaa avautua rauhassa ja jos ei pääse nyt, niin ehkä ensi kerralla tai sitten ensi vuonna.. Ohjaajana tällä alkeiskurssilla oli Tapsa, jonka tyylistä ohjata tykkäsin ihan hirveästi. Omaa mattoa ei tarvinnut olla mukana ja Yoga Centerillä oli muutenkin kaikki lisävarusteet, mitä tunneilla tarvittiin. Oman mattoni hankin paikallisesta ekokaupasta, Ekosopista.

Aurinkotervehdyksestä on tullut jokapäiväinen rutiini, joka helpottaa aamuista selkäkipua
mini-joogi

Yhtenä kertana meille annettiin tehtäväksi (vapaaehtoinen tietysti) kokeilla aloittaa aamu tai päättää päivä muutamalla aurinkotervehdyksellä (liikesarja). Kokeilinkin sitä muutamana aamuna heti sängystä noustua ja tuntui, että keho herää päivään ihan erillä lailla. Harjoitus ei kestä viittä minuttia kauempaa, mutta sen vaikutukset koko päivän kulkuun oli merkittävän isot. Olenkin aloittanut melkein jokaisen aamun tekemällä 3-4 aurinkotervehdystä. Minulla on aamuisin selkä tosi kipeä ja jumissa (olisi varmaan aika hommata uusi sänky..) ja liikkuminen on vaikeaa, mutta kun teen rauhassa tämän harjoituksen, pystyn toimimaan normaalisti! Lasten pukemiset sujuu paljon helpommin, kun oma keho toimii normaalia paremmin. Usein saan yhden tai kaksi pientä joogia mukaan tervehdyksiin ja onkin ihana, miten hekin haluavat olla mukana.

alaspäin katsova koira

Hankin jo vuosi sitten äitien kimppatilauksessa lasten eläinjoogakortit (niitä saa esimerkiksi täältä), joita olemmekin isoveljen kanssa käyttäneet ahkerasti. Jooga-kortit kaivetaan esiin pikkusiskon uniaikaan ja vietämme yhteistä aikaa joogan parissa. Isoveli tapaa valita 5-10 erilaista korttia, jotka teemme. Korteissa on eläinten kuvia ja kortin takana lukee aina joku pieni harjoitus. Korttien avulla kehittyy pienten tasapaino, keskittymiskysy ja harjoitukset auttavat rauhoittumaan ja rentoutumaan. Kaikenlisäksi on mukava liikkua yhdessä. Luulempa, että jooga-harrastus on tullut jäädäkseen.

Eläinjooga-kortit ovat mainio apu lapsen kehitykseen

Share: