Tervetuloa meille! Meidän perhe asustelee Vaasassa, rintamamiestaloalueella nimeltä Asevelikylä, josta bloginikin on saanut nimensä. Ajattelin näin viikkosiivouspäivän kunniaksi hieman esitellä meidän kotia ja miten meillä pysyy järjestys yllä, vaikka kaksi (välillä kolme, jos mieheni lasketaa mukaan) tihulaista kovasti yrittää levittää tavarat ympäriinsä. Rakastan järjestystä, joten meillä on yleensäkin siistiä ja kerran viikossa (aina torstaina, koska olen rutiinien orja) teen viikkosiivouksen. Matot pihalle, lelut paikoilleen, uudet lakanat ja niin edelleen.. Tänään siis torstai ja nyt nautiskelen jätskistä siivotussa kodissa ja odottelen viikonlopun saapumista.

Kuistilla on jokaiselle oma laatikko, mistä pipot ja lapaset löytyy helposti.

Olemme asuneet meidän kodissa pian viisi vuotta, jonka aikana olemme tehneet kodissamme pientä pintaremonttia. Kiittelen edelleen joka päivä edellisiä asukkaita, jotka olivat tehneet talossa perusteellisen remontin vanhaa taloa kunnioittaen. Tämä koti oli meille kun tehty! Tässä on ihana kuisti, johon mahtuu tuplakärryt, rattaat ja lipasto, jossa on laatikko jokaiselle. Isoveli löytää helposti itse tarvikkeensa, kun on vain yksi paikka mistä etsiä. Hän pystyy valitsemaat itse vaatteensa ja pukemaan päälle, kun puen pikkusiskoa. Kuistilla on myös komero, joka kätkee sisäänsä kenkäkaapin ja komeroon mahtuu myös kypärät ja muut tarvittavat välineet. Lapsille on omat naulakot, missä pidetään käyttövaatetta. Kun tullaan sisälle kuistilta, eteisessä olevassa kaapissa on takkeja, ulkohousuja ja villapaitoja. Kaapin päällä olevaan koriin voi heitellä villavaatteita ja kaulahuiveja. Villasukillekin on oma korinsa, josta voi valita mieleisensä.

Villasukat odottavat käyttäjiään eteisen korissa
Olohuoneessa saa leikkiä, leluille on omat paikkansa

Meillä saa leikkiä jokaisessa huoneessa ja siksi meillä on muutama lelukori myös olohuoneessa. Pöydän alla majailee duplot ja isossa pärekorissa on sekalainen seurakunta leluja. Kutsutaan sitä isoveljen kanssa kamalaatikoksi. Sinne siivoamme yhdessä illalla lelut, millä on päivän aikana leikitty. Olohuoneessa on myös paikka kirjoille ja peleille. Kaikille löytyy oma paikka, mutta se ei ole niin vaarallista, jos joku eksyy väärään paikkaan. Pääasia, että lelut kerätään yhdessä pois. Joskus saatamme jättää esille hienot duplorakennelmat, koska vaivalla rakennettuja on kurja heti siivota pois. Niillä leikimme aikansa ja kun tulee uusien leikkien vuoro, siivoamme ne pois. Olohuoneessa on usein myös maja, mutta torstaisin ”pyörremyrsky” vie sen, joten saan imuroitua majan alta.

Ikiliikkujan voimistelurenkaat olohuoneen ja vierashuoneen välissä
Mun käsityönurkka!

Olohuoneen vieressä on ”työhuone”, jossa meillä oli ennen vinttiin siirtymistä makuuhuone. Työhuoneessa onkin talon ainoat uudet kalusteet, jotka hankimme muuttaessamme. Liukuovet kätkee sisäänsä hyllyjä ja koreja, jotka olivat vaatekaappimme tässä majaillessamme. Huoneessa on myös käsityönurkkani ja toimii vierashuoneena, jos meillä on kylässä ystäviä. Useimmiten sänky toimii uimahyppytornina, kun patja levitetään lattialle.. Renkaat ovat olleet kovassa käytössä, isoveli sai nämä 2-vuotis syntymäpäivälahjaksi.

Alakerran ihana pieni vessa

Rintamamiestaloille tyypilliseen tapaan, meillä on hyvin pieni vessa keskellä alakertaa. Puulattia vessassa on mielestäni aivan ihana! Vaikka vessa on pieni, mahtuu tänne vielä tarvittaessa pottakin. Hauskinta tässä on se, että meillä on kellarissa vieläkin pienempi wc, johon mahduin raskaana ollessani vain peruuttamalla.

Meillä on sisustettu kierrätyshuonekaluilla
Siivous ohi, pelit esiin!

Keittiöstäkin löytyy leluille oma korinsa, koska lelut löytää kaikkialle. Ja helpottaa ruuan laitossa, kun lapsilla on jotain tekemistä. Tosin mielekästä on myös kiskoa purkkilaatikosta kaikki lattialle, tai muuta vastaavaa.. Olenkin tyhjännyt alimmat laatikot keittiöstä jo muutama vuosi sitten, joten saavat kiskoa rauhassa. Meillä on keittiössä isovanhempieni ihana vanha pöytä, joka täytyy vielä pitää piilossa kerniliinan alla niin kauan, kun lapset ovat pieniä. Mikron vieressä olevassa korissa on meidän kestotalouspaperit, jolla pyyhitään ensin pienet kädet ja suu ja sen jälkeen pyyhäsen lattian sormiruokailija jäljiltä! Näin pysyy lattiakin siistinä ruokailujen jälkeen. Meillä on tapana iltaisin tyhjätä tiskari ja siivota keittiö, aamu on mukavampi aloittaa puhtaalta pöydältä. Ja tämä on tarttunut minulle mieheltäni!

Vintin aula kaipaisi uutta kaappia/hyllyä
Keittiöleikki on suosioissa

Keittiöleikki on pitkään ollut sellainen, joka ei ole jaksanut kiinnostaa, kunnes keksin siirtää keittiön vintin aulan tyhjään nurkkaan. Nyt olemme leikkineet siellä joka päivä ja lapset viihtyvät erittäin hyvin tämän parissa. Leikkejä on muutenkin kiva välillä vaihdella, kaikkea ei kannata olla esillä, koska muuten ei pysty keskittymään oikein mihinkään tiettyyn. Vintin aula on nyt muutoksessa, kun hoitopöydästä luovutaan eikä sen tilalle ole vielä olemassa mitään. Meillä ei ole tapana ostaa huonekaluja uutena, vaan kaikki on tullut kierrätettynä meille.

Jokaiselle lelulle on oma paikka, järjestys pysyy hyvin!
Isoveljen huone

Isoveljen huoneessa on kaikille leluille oma paikkansa. Autot löytyy yhdestä laatikosta, junarata toisesta ja pikkusiskon lelulaatikkokin on saanut paikkansa minun vanhasta Lundian hyllystä. Hyllyssä on myös kamalaatikko, mihin heitellään sellaiset lelut, mille ei ole mitään parempaa paikkaa. Leikkejä voi sekoittaa, mutta tuntuu, että isoveljenkin on helmpompi valita leikki, kun on selkeät paikat, mistä joku lelu löytyy. Tällä hetkellä huoneen on vallannut tiipii, jossa käymme retkellä. Toinen ikisuosikki on pöytä-Stiga, millä otetaan matsit lähes päivittäin. Välillä vaihtuu leikit junarataan ja silloin joku muu leikki kerätään pois. Siivoamme yhdessä iltaisin, mutta hän osaa myös itse laittaa lelut omille paikoilleen.

Rintamamiestalon yläkerta ja ihana takka
Vintin komerot on meillä vaatekaappeina, senkissä säilytetään lakanat ja pyyhkeet

Meidän makuuhuone on varmaan talon ainoa paikka, missä ei ole leluja, pikkusiskon pehmoisia kavereita ja iltasatukirjoja lukuunottamatta.Täälläkin saa leikkiä, mutta tänne ei leluja jätetä. Pikkusisko nukkuu meidän huoneessa vielä ainakin vuoden, jatkosta emme ole edes keskustelleet. Jossain vaiheessa pikkusisko tulee saamaan tämän huoneen omakseen ja me muutamme takaisin alas, mutta siihen on vielä monta vuotta.

Pyykkihuoltoa! Kestotalouspaperit kuivumassa

Kellarissa meillä on kodinhoitonurkka, vierashuone (pelihuone), varastohuone sekä sauna ja suihkut. Rakastan lajittelua, joten pyykitkin on lähes aina lajiteltu. Kuskaan puhtaat pyykit vinttiin aina, kun kori on täynnä. Omasta mielestäni on helpointa laittaa pyykit heti paikoilleen, eikä pyykkivuoria pääse syntymään, kun pesee (täyden!) koneellisen aina kun siltä näyttää. Vaatteiden silityksestä luovuin, kun pikkusisko syntyi, mutta lakanat mankeloin aina!

Pelihuone

Jos jäi joku mietityttämään meidän tavaransäilytyksestä, laita ihmeessä viestiä! Kirjoittelen ehkä myöhemmin uuden tekstin meidän pintaremontista ja mun yhdestä harrastuksesta, eli huonekalujen metsästyksestä!

Share: