Automatkalla lasten kanssa

Meidän perhe huristeli viime viikolla Äkäslompoloon ja takaisin ja täytyy taas kehua omaa jälkikasvuaan, kuinka hienosti he jaksoivat istua niin pitkän matkan lähes mukisematta! Vaasasta Äkäslompoloon on n. 670 km ja Google Maps arvioi ajo-ajaksi 8h 17 minuuttia. Meikäläisten matka-ajaksi tuli lähemmäs 11 tuntia.. Kun meidän matka oli jälleen onnistunut, ajattelin jakaa automatkan vinkkejä teidänkin luettavaksi.

Tekemistä isoveljelle: tarroja, kuvakirja ja kysymyskortit

Aloitamme automatkan suunnittelun aina kauppareissusta. Eväshetki on paras hetki automatkoillakin! Vaikka syömme lämpimän ruuan matkalla, eväitä on silti hyvä olla paljon. Eväät ovat oikeastaan meille aikuisille ja isoveljelle, joka istuu naama menosuuntaan ja on jo taitava syömään (toki tarkkailen häntäkin aina kun hän syö pähkinöitä). Pikkusiskon eväshetket rajoittuivat taukoihin, koska kaukalossa matkaajalle ei tukehtumisvaaran takia kannata antaa mitään. Mietimme isoveljen kanssa eväät yhdessä, jotta hän pääsee osallistumaan ja saa mieleisiä eväitä. Ostimme evääksi hedelmiä, karjalanpiirakoita, kuivahedelmiä, pähkinöitä, smoothieita ja aikuisille karkkia. Takapenkkiläinenkin on onnistuneesti kerännyt itselleen muutaman lakupalan, mutta sallitaan se näin satunnaisesti. Nappasin pakkasesta mukaan myös muutaman suolaisen muffinssin. Leipiä en tehnyt evääksi, koska olimme syöneet jääkaapin tyhjäksi, eikä leipääkään ollut jäljellä (hävikkiruokaa ei siis jäänyt, kiitos ateriasuunnittelun!) Juomisena meillä on aina vettä pulloissa. Kuskaan mukanani kesto-kahvimukia, jos otamme kahvit mukaan.

Pikkusiskon lelusalkku

Pitkille automatkoille olemme myös saattaneet ostaa lapsille uudet lelut tai (mielummin) kirjan ja jotain uutta tekemistä. Tällä kertaa isoveli valitsi uudet Oppi ja Ilo-kysymyskortit, edelliset kun oli kyselty jo monen monta kertaa. Pikkusisko sai uuden lelun, soivan puhelimen, mikä on ensimmäinen melulelu, mikä meidän talouteen on tullut muutamaan vuoteen! Mutta oli se kyllä sen arvoinen ja sen parissa viihtyivät molemmat lapset vuorotellen. Lisäksi ystäväni oli antanut ehtymättömästä varastostaan minulle Salama McQueen-tarroja (isoveljen kaikkien aikojen lemppari), joita hän liimaili tyytyväisenä vihkoonsa. Annoin uusia tarroja sitä mukaan, kun edelliset loppui. Säästelin kotimatkallekin muutamia juttuja, että hän jaksaisi senkin matkan.. Pikkusiskon lempipuuhaa on valokuvakirjojen katsominen ja tätä matkaa varten olin tehnyt uuden kuvakirjan. Tilasin etukäteen valokuvia kaikista rakkaista ihmisistä ja eläimistä ja laminoin valokuvat. Rei’itin kuvat ja laitoin ne yhteen. Hän höpisi varsinkin koirakavereilleen pitkän tovin ja viihtyi kirjan parissa suurimman osan matkaa. Kaiken tämän tekemisen lisäksi isoveli oli pakannut omaan reppuunsa leluja ja pikkusiskolle oli oma lelusalkku mukana. Isoveli ei autossa jaksa oikein leikkiä leluilla, mutta pikkusisko tutkii mielellään tavaroita. Ja kun mielenkiinto loppuu, on hyvä olla jotain uutta käden ulottuvilla.

Laminoin kuvia rakkaista, jotta kuvakirja kestäisi kovempaakin käsittelyä

Starttasimme aamulla heti aamupalan jälkeen ja ajoimme niin pitkälle, kun tilanne salli. Lähdimme ajamaan joustavalla aikataululla ja lasten ehdoilla, eli pysähdyimme aina tarvittaessa. Tässä vaiheessa jopa minä heitän suunnitelmallisuuden romukoppaan ja yritän tehdä lapsille mahdollisimman mukavan automatkan. Pikkusisko otti miniunet jo Kokkolan kohdalla, joten pääsimme Kalajoelle asti, jossa pysähdyimme syömään lounasta. Pysähdyimme ABC:llä, jossa on leikkipaikka, jonne päästimme isoveljen purkamaan hieman energiaa. Söimme noutopöydästä lounaan, jolloin pienemmät saivat syödä ilmaiseksi. Pysähdys oli pitkä, mutta sen jälkeen lapset jaksoivat taas istua hyvän tovin.

Minullakin oli oma matkatekeminen mukana!

Minä istun mieluiten etupenkillä, mutta tarvittaessa tungen takapuoleni takapenkille kahden istuimen väliin. Tämä hetki koitti vasta toisen pysähdyksen jälkeen. Olimme uudestaan pitkään pysähdyksissä, kun Iin Autokeitaan leikkipaikka oli vain liian houkutteleva. Hörpimme kahvia ja kävimme ostamassa iltapalavärkit ja jatkoimme taas virkeinä matkaa. Takapenkillä aika kului pimeän tullen peukkupainin voimalla. Hän innostui siitä niin kovasti, että pelasimme sitä varmaan puoli tuntia putkeen. Pikkusisko otti jossain vaiheessa vielä toiset unet, mutta isoveli istui koko matkan hereillä, eikä juuri pahemmin kysellyt perillepääsystä. Pellossa teimme vielä pikapysähdyksen, kun pidimme vessapaussin ja annoin pikkusiskolle evästä. Viimeinen pätkä meni myös nopeasti ja perille päästyämme edes takapuoli ei ollut pahasti puuduksissa.

Oppi ja Ilo- kysymyskorttien kanssa viihdyttiin pitkään

Aloitamme usein lasten valmistamisen ajomatkaa varten hyvissä ajoin, jotta he tietäisivät, mitä on tulossa. On toki käynyt niinkin, että pienen päähänpiston jälkeen olemme lähteneet tunnin varoitusajalla ajelemaan lappiin ja sen onnistuneempaa reissua emme ole koskaan tehneet. Emme kuitenkaan joka kerta aja tätä matkaa yhdessä pätkässä, vaan tälläkin kertaa takaisin tullessa jäimme Oulun Edeniin yöksi. Pysähdyimme myös Haaparannassa, jossa tapaamme käydä Naturkompanietissa ja ruotsalaisessa ruokakaupassa. Isoveli oli ihan innoissaan, kun kaupassa oli niin erilaista. Hän halusi ostaa kotiin ”ruotsalaista näkkiä”, joten kotiin toimme muutaman kiekon näkkileipää. Lisäksi ostimme vähän matkaevästä, koska kaikki uusi on aina jännittävää ja matka sujui jälleen vähän reippaammin.

Tällä kertaa tuntui, että menomatka meni kaikista parhaiten, ehkä se oli se asennoituminen siihen koko päivän istumiseen, joka auttoi. Meillä asuu sukulaisia ja ystäviä eri puolilla Suomea, joten meille kertyy paljon autossa istumista. Vielä meillä on menty kaikki matkat ilman, että isoveli on saanut katsoa älylaitteelta ohjelmia. Tiedän sen ajan vielä koittavan, kun vain pelit kiinnostavat, mutta yritämme matkustaa autossa nauttien eväistä, maisemista ja matkanteosta ilman älylaitteita niin kauan kuin mahdollista. Onnistuneita automatkoja kaikille!

Share: