Anemone-mekko 1-vuotiaalle

Pikkusiskon ensimmäinen syntymäpäivä oli juuri ennen joulua ja 1-vuotiskuvat on ollut to do-listalla siitä asti. Tammikuun alussa keksin, että haluankin itse neulotun mekon neidille päälle kuviin. Olinhan juuri kerennyt ajatella, että tänä vuonna en tee neulomiselle mitään aikatauluja.. No, se lupaus piti noin viikon. Selailin Ravelrystä sopivia ohjeita ja ihastuin Pernille Larsenin, eli Knitting for Oliven Anemone-nimiseen mekkoon. Se näytti heti meidän Aurinkoisen mekolta, joten päätin ostaa ohjeen ja rupesin etsimään sopivia lankoja nettilankakaupoista ja päädyin lankakauppa Titityyn sivuille.

Neuloin mekon BC Garnin Bio Shetland langasta, värissä Damask

Silmiini osui BC Garnin uutuuslanka Bio Shetland, joka on GOTS sertifioitu luomuvillalanka, joka on valmistettu ja värjätty ympäristöystävällisesti työlot huomioiden. Toisinsanoen, täydellinen lanka pienoiselle (ja se sattui olemaan vielä alennuksessa! Aina parempi, kun on kotihoidon tuella..). Välillä epäilin lankaa liian karkeaksi, mutta kastelun jälkeen neule oli ihanan pehmeä. Ohjeen mukaan pääväriä tarvitsin 150 g lankaa ja kontrastiväriä 50g. Kontrastivärinä päätin käyttää Vaasan saaristosta ostamaani suomenlampaanvillaa, koska sitä minulla varastossa. Jälkeenpäin ajatellen olisi vaan kannattanut tilata samaa lankaa, ettei olisi taas tarvinnut soveltaa niin paljoa, mutta säästinpähän muutaman euron ja käytin jämälankaa..

Äitini ompeli minulle ihanan projektipussin, johon työ pääsi asumaan

Olen uskaltautunut ostamaan vyyhdillä olevia lankoja, kun löysin kirpparilta vyyhdinpuut. Ennen niitä pyörittelin lankoja tuolin jalkojen ympäri ja se meinasi olla tuskallisen hidasta. Nyt sujuu keriminen ja haaveissa siintää jo kerijäkone. Tässä projektissa oli muutenkin paljon uusia elementtejä, koska ohje on englanniksi, ja olen neulonut aiemmin vain suomen- ja ruotsinkielisillä ohjeilla. Onneksi ohjeen lopussa oli hyvin selitetty lyhenteet ja Ullaneuleen nettisivuilta löytyi hyvä suomi-englanti neulesanasto.

Neuloin Anemone-mekon 2,5 mm puikoilla

Neuloin mekon 2,5 puikoilla ja käytin kokoa 18kk, koska 12 kk ja 18 kk ohje erosi vain pituudeltaan. Neiti on kuitenkin pitkä, joten halusin että mekko menee hänelle hieman pidempään. Mekko aloitettiin neulomaan alaosasta ja kavenneltiin matkan varrelta. Hihoista oli valittavana pitkät tai 3/4 osa hihat ja itse taisin tehdä 5/6 hihat.. Ne taitaa jäädä ensimmäisinä lyhyeksi niin nyt menee niidenkin puolesta hieman pidempään. Hihat yhdistettiin samalle puikoille ja tehtiin raglankavennukset. Koska olin taas laiska laskemaan silmukoita (enkö koskaan opi?) niin sain jälleen soveltaa ja kukan varsi ei nyt ihan keskellä ole, mutta ei sitä onneksi päällä huomaa.. Ihana kukka-kaulus neulottiin erikseen ja kiinnitettiin neuloen mekkoon. Käyttämäni lanka oli siis paksumpaa, kuin ohjeessa, joten tein isommilla puikoilla pienemmän koon ohjeella ja lopulta kaventelin hieman vähemmän kun ohjeessa, jotta sain silmukkaluvut täsmäämään.

Mekon kaulus neulottiin erikseen ja yhdistettiin neulomalla

Kukan lehdet neulottiin erikseen ja ommeltiin käsin mekkoon kiinni. Ennen lehtien kiinnittämistä kastelin mekon ja lehdet, jotta ne istuisivat nätisti paikalleen. Kukan lehtien ohjeessa oli muutama virhe, lähetin sähköpostiakin tästä suunnittelijalle. Yhdestä virheestä en olisi piitannut, mutta koska ohje on maksullinen ja virheitä oli useampi niin ajattelin, että suunnittelija haluaisi tietää itsekin tästä. Vielä ei ole tullut vastausta, saa nähdä tuleekokaan. Uutta minulle oli myös kauluksen viimeistelu I-cord tekniikalla. Kauluksen reunasta tuli tosi siisti tällä menetelmällä, eikä se ollut vaikeaa.

Kukan lehdet ommeltiin erikseen
Anemone-mekko, Knitting for Oliven suunnittelema

Uskaltauduin varaamaan kuvauspäivän, kun mekko oli kaulusta vaille valmis. Mekko valmistuikin hyvissä ajoin (3 päivää ennen) kuvauksia ja siitä tuli aivan täydellinen. Onneksi saan näitä päähänpistoja, koska itsetehdyt vaatteet on ainutlaatuisia ja niillä on aina oma tarinansa kerrottavana. <3

Pikkusiskon mekko kuvauksia vaille valmis
Share: