Huovutetut kantoliinasukat

Kävimme retkeilemässä pitkästä aikaa ja retken jälkeen huomasin, että pikkusiskon jalat oli hieman viileät. Alkuvuodesta tekemäni kantoliinasukat olivat jo kauan sitten jääneet pieniksi ja olimme matkassa toppatöppösillä. Edellisten sukkien valmistuttua sukkien suunnittelija Kaksin kaunihimpi-blogista kommentoi Instagram-kuvaani, että näihin varsiin voisi myös sopia huovutetut teräosat ja idea jäi muhimaan mieleeni. Samana iltana kun lapset menivät nukkumaan, kaivoin lankavarastosta sopivat langat esiin ja rupesin kutomaan. Käytin sukkiin Novitan 7 veljestä lankaa ja huovutettavan osan kudoin Novitan Joki-langasta.

Kantoliinasukat 1-vuotiaalle 7 veljestä-langasta ja Joki-langasta

Alkuperäisellä ohjeella tulee n 3-6 kk vauvan jalkaan sopivat sukat esim Nalle langalla ja 3 puikoilla. Koska meidän pikkusisko on hoikkaa mallia oleva vauva, vaihdoin vain langan paksummaksi, mutta pidin 3 puikot. Jälkeenpäin ajatellen olisin voinut nämäkin tehdä nallesta ja jatkaa vain vartta ja teräosaa pidemmäksi niin olisi tullut napakammat sukat, mutta hyvin pysyvät nämäkin jalassa ja taitavat mennä aika pitkään. Mutta yksivuotiaalle sopii siis hyvin vain paksumpaan lankaan vaihto.

Huovutettu teräosa pitämään pienet varpaat lämpiminä

Varsiosan tein ohjeen mukaisesti, edes sääriosasta ei tarvinnut tehdä pidempää. Ainoa, missä tein muutoksia, oli nilkan resori, jossa kavensin muutaman silmukan lisää, jotta saisin teräosan sopivaksi. Sovelsin teräosaan Lankahelvetti-blogin ohjetta vauvan huopatöppösistä. Nilkan resorin jälkeen vaihdoin puikot isommiksi ja langan paksummaksi. Vaikka Joki-lankaa neuvotaan kutomaan 5-6 puikoilla, käytin itse 8 puikkoja. Minulla oli muutama silmukka enemmän, kuin töppösten ohjeessa oli, koska nämä töppöset tulisivat pian 1-vuotiaalle. Alkuperäisessä ohjeessa on 8 silmukkaa puikolla ja minulla oli 10. Kantapään tein ohjeen mukaan ja myös kärkikavennukset.

Huovutin yhden sukan kerrallaan, koska huovuttamaton teräosa olisi mahtunut minun 39 numeron jalkaan ja kokoero hirvitti

Valitsin sukkalangaksi 7 veljestä myös siitä syystä, että tiestin sen kestävän 40 asteen konepesun. Minun oli pakko kokeilla huovuttaa ensin toinen sukka, että näkisin minkä kokonen sukasta tulisi. Onneksi siitä tuli kerralla (melkein) sopiva. Hieman taisi jäädä sitä kuuluisaa kasvunvaraa, mutta se ei näillä kylmillä säillä haittaa, saan tarvittaessa alle vaikka toisenkin villasukan. Heitin sukan pesukoneeseen ihan tavallisen pyykin joukkoon ja pesin 40 asteessa. Laitoin villasukan teräosan sisälle kaksi muovipussia, jotta sukka ei huopuisi kiinni. Olin huovuttanut aiemminkin koneessa joten tiesin tämän tavan melko varmaksi. Muotoilin sukan kosteana ja annoin kuivua. Pesin myöhemmin toisenkin ja sen jälkeen nämä ovat olleet jo kovassa käytössä.

Kantoliinasukissa on muotoiltu polven kohta

Huovutetut villasukat

Sovituskuvaa ei valitettavasti ole, koska kuvattava ei pysy hetkeäkään paikallaan. Jalat vispaavat myös kantorepussa, joten näiden paikallapysyvyys on myös ehditty testaamaan. Nyt minulla on työn alla isoin joululahjatyö, appiukon villapaita. Siitä laitan kuvaa Instagrarmiin vasta joulun jälkeen, kunhan lahja on annettu. Löydät minut Instagramista nimellä @ansuvilaakso

1 vuotiaalle kannettavalle sukat talvisia retkiä varten

Share: