Räsymatosta penkinpäälliseksi

Kirjoitin aiemmin, kuinka olin saanut vihdoinkin yhden pihakalusteen penkinpäällisen valmiiksi ja lupasin kirjoittaa lisää kunhan muutkin päälliset valmistuvat.. No, kaikissa pihakalusteissa on kyllä päälliset, mutta tuolinpäälliset on made in IKEA.

Matto, josta tein päällisen, on isovanhempieni vanha. Se ei kaivannut kuin pesun ja pääsin puuhaaman sen kanssa. Toinen matto, jota olin ajatellut päällisiin haisi vielä pesunkin jälkeen joten koitimme päästä hajusta eroon ruokasoodalla. Tämä ihmeaine toimi tähän(kin) aivan mahtavasti ja hajut lähti kokonaan! Matolle ripoteltiin reippaasti ruokasoodaa ja annettiin vaikuttaa yön yli. Seuraavana päivänä sooda imuroitiin pois ja käsiteltiin toinen puoli. Lopputuloksena on hajuton matto.

Pehmusteen kalusteisiin ostin yhdellä Tampereen reissulla Tampereen Vaahtomuovista. He leikkaavat valmiiksi palat valmiiksi haluamaasi malliin. Vaahtomuoveja on eri vahvuisia enkä enää muista minkä vahvuista ostin, koska siitä on vähintään kolme vuotta aikaa..

Kun matto on lyhennetty oikean kokoiseksi, solmi hapsut yhteen

Kuinka matosta saa penkinpäällisen:

Ensimmäiseksi matto pitää saada oikean mittaiseksi. Leikkasin maton n. 10 cm pidemmäksi kuin patjan. Purkasin kuteet pois ylimääräiseltä osalta, että sain solmittua hapsut uudestaan. Käyttämäni matto oli leveä, joten taitoin sen pituussuunnassa kahtia ja solmin hapsut molemmilta puolilta yhteen. Päät voisi myös ommella, mutta ajattelin pääseväni helpommalla näin.

Taitoin ylimääräisen osan päällisen sisään ja ompelin aukon kiinni

Valmis!

Matto oli paljon leveämpi kuin patja, joten taittelin ylimääräisen osan pussin sisälle piiloon ja ompelin aukon kiinni käsin. Käytin karhunlankaa ja isoa neulaa. Ompeleet kannattaa tähdätä loimien kuteitten väliin ettei tarvitse käyttää kauheasti voimaa. Sitten patja pihalle ja nauttimaan terassin lämmöstä. Matto on kestävää materiaalia ja siitä on suht helppo pyyhkiä pienet tahrat pois. Eikä tässä matossa näy edes pienten ruokailijoiden aiheuttamat tahrat, joten olen tyytyväinen ratkaisuun.

Joskus aika ei riitä kaikkeen mitä haluaa tehdä, ja sillon voi hyvällä omallatunnolla nauttia ostopehmusteista.

Share: