Koivuntuoksuinen saunahetki

Kun pahimmasta siitepölykaudesta on päästy, on aika nauttia kesästä ja koivun tuoksusta. Olen pahasti allerginen koivulle, joten en keväisin kauheasti piittaa koivupuista. Se on kuitenkin lemppari puuni ja onneksi meidän pihassa kasvaa iso ja mahtava koivu. Haluan kovasti käyttää hyödyksi luonnon antimia ja olenkin muutamana vuonna kerännyt koivunlehtiä talteen. Mahlaa en ole koskaan kerännyt, mutta haluaisin sitäkin joskus kokeilla. Tällä kertaa tarkoituksena oli tehdä saunatuoksua ja kuorinta-ainetta, johon keräsimme isoveljen kanssa lehtiä tänään.

Lehtiä keräämässä

Kuorinta-aineen ohjeen löysin Strömsön sivuilta muutama vuosi sitten. Kokeilin tätä ensimmäisen kerran viime vuonna ja se oli niin ihanan tuntuista iholla että täytyi tehdä tänäkin kesänä lisää. Kuorinta-aine säilyy 6-12kk huoneenlämmössä, joten jopa synkimpänä vuodenaikana saa nautiskella ihansta koivun tuoksusta täysin luonnollisesti.

Kipollinen lehtiä riitti kuorinta-aineeseen ja kuivaukseen

Kuorinta-aineeseen kerättävät lehdet kannattaa poimia ennen juhannusta, muuten ne saattavat olla liian kovia.

Valmis kuorinta-aine

Tarvittavat ainesosat:

Tyhjiä lasipurkkeja

1 dl koivunlehtiä

2 dl oliiviöljyä

5 dl hienoa merisuolaa

1 rkl hunajaa

Laita kaikki ainekset astiaan ja soseuta sauvasekottimella. Säilytä ilmatiiviissä purkissa.

Keräsimme lehtiä myös saunatuoksua varten. Olemme aina silloin tällöin laittaneet löylyveteen kuivattuja koivunlehtiä ja niitä piti nyt saada lisää. Olen kuivannut lehdet kasvikuivurilla ja säilyttänyt lehtiä lasipurkissa. Kuivaan lehtiä kuivurissa myös tänä vuonna, mutta sen lisäksi kokeilen kuivata lehtiä suodatinpussien sisällä.

Koivunlehdet kuivurin kautta saunatuoksuksi

Laitoin sopivasti lehtiä suodatinpussin sisälle ja ompelin ompelukoneella pussinsuun kiinni. Nostin valmiit pussit kuivumaan ilmavasti. Näitä on kiva viedä mukanaan, jos menee kylään kesällä. Pussi vaan löylyveteen ja nauttimaan!

Suodatinpussit täynnä koivunlehtiä

Share: